Σχολιάστε μας. Είναι το μόνο που έχουμε ανάγκη για να σταματήσουμε να γράφουμε!

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2007

Οι κάμερες παρακολούθησης ήταν μόνο η αρχή...

Νέα αυστηρότερα μέτρα προληπτικών και κατασταλτικών ελέγχων που ενισχύουν τη στενή, on line, συνεργασία μεταξύ των αστυνομιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και θέτουν υπό επιτήρηση ακόμη και τον απλό διαδηλωτή, προωθούνται στην Ε.Ε., με την έγκριση και της ελληνικής κυβέρνησης.
Οποιος ταξιδεύει πλέον για πάρει μέρος σε μαζικές διαδηλώσεις, θεωρείται a priori επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και τίθεται υπό διακριτική (συχνά και αδιάκριτη) αστυνομική παρακολούθηση. Και όλα αυτά μ' ένα απλό χαρτί της αστυνομίας, που, σαν την παλιά βεβαίωση κοινωνικών φρονημάτων, θα επικαλείται γενικά και αόριστα τους λόγους που καθιστούν το συγκεκριμένο άτομο επικίνδυνο για διάπραξη τρομοκρατικών ή άλλων αδικημάτων.
Οπως είναι φυσικό, το σύγχρονο ηλεκτρονικό φακέλωμα του φρονήματος καταργεί στην πράξη κάθε έννοια προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ευαίσθητων ή μη. Το όνομα, ο τόπος και η ημερομηνία γέννησης καθώς και η περιγραφή των συνθηκών που κάνουν τον αστυνομικό να πιστεύει ότι το εν λόγω πρόσωπο είναι ύποπτο να τελέσει σοβαρές αξιόποινες πράξεις, θα αποστέλλονται αυτόματα για περαιτέρω αξιοποίηση στην αστυνομία της χώρας όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η διαδήλωση ή το αθλητικό γεγονός.
Επεκτείνοντας το κεκτημένο της συνθήκης Prum και αξιοποιώντας τη λεγόμενη αρχή της διαθεσιμότητας (των πληροφοριών), η νέα συμφωνία που επεξεργάζονται τα αρμόδια όργανα επιβάλλει επίσης απευθείας πρόσβαση όλων των υπηρεσιών ασφαλείας στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υπόπτων και κατηγορουμένων, σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Ετσι, κάθε αστυνομική αρχή με απλό αίτημά της θα μπορεί να μπαίνει στην αντίστοιχη βάση δεδομένων της Ελλάδας και να «αλωνίζει» κυριολεκτικά, κάνοντας χρήση του «αυτοματοποιημένου» τρόπου ελέγχου των δεδομένων. Τα αρχεία με στοιχεία γενετικού υλικού, DNA, δακτυλικών αποτυπωμάτων, στοιχείων κυκλοφορίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων και άλλων κρίσιμων πληροφοριών που τηρούν υποχρεωτικά οι αστυνομίες των ευρωπαικών χωρών, θα είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου αστυνομικού!
Και όχι μόνο. Με παραγγελία άλλης χώρας, οι ελληνικές αρχές θα είναι υποχρεωμένες πλέον να συλλέγουν οι ίδιες και να αποστέλλουν για σύγκριση γενετικό υλικό και άλλες πληροφορίες, από οποιονδήποτε πολίτη βρίσκεται στη χώρα και θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή σε αξιόποινη πράξη ή τρομοκρατική ενέργεια. Ως προϋπόθεση θα απαιτείται η έκδοση δικαστικού εντάλματος από τη χώρα που δίνει την εντολή. Νομιμοποιούνται, επίσης, και οι κοινές ανακριτικές ομάδες και οι αστυνομικές επιχειρήσεις στο έδαφος οποιουδήποτε ευρωπαϊκού κράτους. Ορίζονται λεπτομερώς ο τρόπος, οι διαδικασίες και οι όροι λειτουργίας αυτών των ομάδων, που αποτελούνται από αστυνομικούς διαφορετικών χωρών, οι οποίοι θα μπορούν να δρουν για συγκεκριμένους σκοπούς, κάνοντας χρήση ακόμη και των όπλων τους, στην επικράτεια άλλων χωρών. Μετά το «κάζο» των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών στην υπόθεση των παράνομων απαγωγών των Πακιστανών, η εξέλιξη αυτή λύνει, εν μέρει, τα χέρια των ελληνικών αρχών.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/10/07

Ερώτηση κρίσεως : Ποια η διάφορα αυτής της δημοκρατίας από την ένδοξη δημοκρατίας του Γ. Παπαδόπουλου και του ενδόξου "γύψου" του ξέρει κάνεις ?