Σχολιάστε μας. Είναι το μόνο που έχουμε ανάγκη για να σταματήσουμε να γράφουμε!

Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

Όλα αυτά είναι ένα μικρο δείγμα του πολιτισμού μας και η απόδειξη του μεγάλου πνεύματος μας

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ
Σε ασφυξία-πνιγμό από φιξάκια ναρκωτικών που προσπάθησε να καταπιεί αποδίδει η Αστυνομία τον θάνατο του νεαρού Σουδανού κατά τη σύλληψή του στο κέντρο της Αθήνας.

Ομως, αν και έχουν περάσει ήδη δέκα ημέρες από το περίεργο αυτό περιστατικό, δεν έχει συνταχθεί ακόμα αναλυτική ιατροδικαστική έκθεση για τα ακριβή αίτια θανάτου, καθώς και για το αν το θύμα έφερε μώλωπες ή άλλα τραύματα στο σώμα του.

Η επίσημη εκδοχή των αστυνομικών του Τμήματος Ακροπόλεως, που έχουν στα χέρια τους τον φάκελο του νεκρού μετανάστη, απορρίπτει κατηγορηματικά τις καταγγελίες φίλων του νεκρού μετανάστη ότι το θύμα ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τους αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης που τον καταδίωξαν για να τον συλλάβουν. Αντίθετα, λένε, οι αστυνομικοί προσπάθησαν να τον βοηθήσουν όταν κατάλαβαν ότι πνιγόταν.

Εντελώς διαφορετική ωστόσο είναι η εκδοχή του Γιάχα, φίλου του Abdulkarim Yahia Idris που πέθανε εκείνο το μεσημέρι της 22ας Φεβρουαρίου. Ηταν μαζί του στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους και Σωκράτους, όταν έφτασαν οι τρεις αστυνομικοί. Εμείς τον συναντήσαμε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στο στέκι του συλλόγου των Σουδανών μεταναστών στην Ελλάδα. Να, τι μας είπε:

«Καθόμασταν μαζί με έναν ακόμη φίλο σε ένα αυτοκίνητο, όταν έφτασαν τρεις αστυνομικοί με μηχανές. Οι αστυνομικοί ήρθαν προς το μέρος μας και εμείς φύγαμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Ενας αστυνομικός με έπιασε από το μπουφάν και έδωσε εντολή να σταματήσουν και τους άλλους. Εμένα μου ζήτησαν τα χαρτιά μου, τα έδειξα και μου είπαν να φύγω. Μετά από λίγο έπιασαν τον άλλον (Idris) και τον χτύπησαν 3 φορές δυνατά στην κοιλιά. Του έδεσαν τα χέρια πίσω με χειροπέδες, τον ξαναχτύπησαν στην κοιλιά και στον λαιμό. Στη συνέχεια τον μετέφεραν σ' ένα διπλανό υπόγειο και τον εξέταζαν».

Επιβεβαιώνει τη μαρτυρία

Η μαρτυρία αυτή επιβεβαιώνεται και από ακόμη έναν, αλβανικής καταγωγής, μετανάστη που είδε τη σκηνή και περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τις κινήσεις των αστυνομικών.

Ωστόσο, ένας υπαστυνόμος του Τμήματος Ακροπόλεως, που όπως μας διευκρίνισε, έτυχε την ώρα του περιστατικού (αν και εκτός υπηρεσίας) να βρίσκεται εκεί, υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί έδρασαν απολύτως νόμιμα, στο πλαίσιο της εντολής για αυξημένη αστυνόμευση στην περιοχή. Για όσους μάλιστα αμφισβητούν ότι οι αστυνομικοί δεν άσκησαν βία κατά του Σουδανού, επικαλέστηκε και την καταγραφή των καμερών του δήμου που επιτηρούν τον γύρω χώρο!

Σύμφωνα πάντως με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο Σουδανός, όταν έφτασε το ασθενοφόρο να τον παραλάβει, ήταν ήδη νεκρός. Μεταφέρθηκε στην Πολυκλινική Αθηνών, στην οδό Πειραιώς, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Λιγό μετά, τον παρέλαβαν αστυνομικοί του Τμήματος Ακροπόλεως, οι οποίοι όμως τουλάχιστον επί μία εβδομάδα δεν έδιναν στοιχεία σε φίλους του που τον αναζητούσαν.

Ανθρωποι που είδαν πάντως τον νεκρό στην Πολυκλινική, αναφέρουν ότι είχε αρκετό αίμα γύρω από τα χείλη του. «Αυτό έγινε γιατί χτυπιόταν μόνος του στην προσπάθειά του να αποφύγει τον πνιγμό», απαντούν οι αστυνομικοί.

Το περιστατικό είναι σοβαρό και πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος τόσο από την Αστυνομία όσο και από τη Δικαιοσύνη. Οπως επιτάσσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Αστυνομία φέρει το βάρος της απόδειξης για κάθε περιστατικό βίας. Πολύ περισσότερο, όταν το θύμα της καταγγελλόμενης κακοποίησης βρίσκεται στα χέρια της!

Ηδη η ομάδα δικηγόρων για τα δικαιώματα των μεταναστών ενημέρωσε με μηνυτήρια αναφορά της την Εισαγγελία ώστε να εξεταστεί η σορός από ιατροδικαστή.


Αλλο ένα κρούσμα ξυλοδαρμού και κακοποίησης ανήλικου αλλοδαπού μέσα σε Αστυνομικό Τμήμα καταγγέλλει, με μηνυτήρια αναφορά της στην Εισαγγελία, η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Μεταναστών και Προσφύγων.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο ανήλικος Ιρανός Mehde Ρ. χτυπήθηκε αναίτια με γροθιές και κλοτσιές από τέσσερις αστυνομικούς μέσα στο Τμήμα Ασύλου της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.

Το περιστατικό επιβεβαιώνεται και από τη διευθύντρια του Ιατρικού Κέντρου Αποκατάστασης Βασανιστηρίων κ. Μαρία Πινίου-Καλλή, η οποία εξέτασε τον ανήλικο και εντόπισε 13 αμυχές, εκδορές στη ράχη από πιθανό αιχμηρό αντικείμενο, έντονη ερυθρότητα στο δεξί μάγουλο από χτύπημα με γροθιά, εκδορά στην αριστερή τραχηλική μοίρα και αιμορραγική κηλίδα στον επιπεφυκότα του αριστερού ματιού!

Το συμβάν εντάσσεται σε μια σειρά αλλεπάλληλων καταγγελιών κακοποίησης μεταναστών από άνδρες των διωκτικών αρχών και προκαλεί έντονη ανησυχία στους πολίτες για τον ανεξέλεγκτο, λόγω της ατιμωρησίας, τρόπο δράσης των αστυνομικών.

Σύμφωνα με όσα εξιστόρησε στην ομάδα δικηγόρων το νεαρό θύμα, το περιστατικό συνέβη στις 15-1-2008, στο Τμήμα Αλλοδαπών, όπου είχε πάει για συνέντευξη και δακτυλοσκόπηση μετά την υποβολή αιτήματος χορήγησης ασύλου.

Οσο περίμενε στο χώρο αναμονής, στο ισόγειο, ένας αστυνομικός του έκανε παρατήρηση γιατί λέρωνε τον τοίχο με τα παπούτσια του και του ζήτησε να βγει έξω.

Γύρω στις δυόμισι το μεσημέρι, και ενώ οι άλλοι είχαν φύγει, τον κάλεσαν να μπει στο χώρο των συνεντεύξεων. Εκεί, ο αστυνομικός που τον είχε παρατηρήσει για τα παπούτσια άρχισε να τον χτυπάει. Οταν ο ανήλικος προσπάθησε να αποφύγει τα χτυπήματα, ήρθαν και άλλοι τρεις αστυνομικοί, τον έριξαν κάτω και τον χτύπησαν όλοι μαζί με γροθιές και κλοτσιές. Μετά του είπαν να φύγει χωρίς να του δώσουν κανένα έγγραφο.

Ο ξυλοδαρμός επιβεβαιώνεται και από ακόμη ένα Ιρανό υπήκοο, τον B.R., ο οποίος βρισκόταν μαζί του εκείνη την ημέρα και τον είδε χτυπημένο, με αίμα στο πρόσωπο, όταν εκείνος βγήκε από τη πύλη της Διεύθυνσης Αλλοδαπών.

Οι δράστες των ανωτέρω ενεργειών είναι άγνωστοι. Οι πράξεις τους στοιχειοθετούν όμως το αδίκημα της απρόκλητης σωματικής βλάβης και μάλιστα σε βάρος ανήλικου, ασυνόδευτου αλλοδαπού, αναφέρουν στη μηνυτήρια αναφορά τους οι δικηγόροι Βασ. Παπαστεργίου και Σπ. Ροζάκος. Ζητούν παράλληλα από τον αρμόδιο αστυνομικό διυεθυντή να κινήσει και τις πειθαρχικές διαδικασίες για τον εντοπισμό και την τιμωρία των εμπλεκόμενων αστυνομικών.