Σχολιάστε μας. Είναι το μόνο που έχουμε ανάγκη για να σταματήσουμε να γράφουμε!

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2008

Βέτο Μπους στην απαγόρευση βασανιστηρίων

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έθεσε βέτο σε σχέδιο νόμου που είχε εγκρίνει τον περασμένο Φεβρουάριο το Κογκρέσο, το οποίο απαγόρευε στη CIA τη χρήση σκληρών μεθόδων ανάκρισης, όπως ο εικονικός πνιγμός.
«Επειδή ο κίνδυνος παραμένει, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών έχουν όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για να σταματήσουν τους τρομοκράτες» δήλωσε ο Μπους στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό διάγγελμά του, προσθέτοντας ότι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου «θα απαγόρευε ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».
Ο Μπους ανέφερε επίσης ότι η CIA – σε αντίθεση με τους στρατιωτικούς - χρειάζεται «ειδικές ανακριτικές μεθόδους». Το εγχειρίδιο του αμερικανικού στρατού απαγορεύει τον εικονικό πνιγμό και άλλες μεθόδους ανάκρισης. Εάν περνούσε, το νομοσχέδιο θα εναρμόνιζε τις πρακτικές της CIA με αυτές του στρατού.
Να σημειωθεί ότι η τεχνική προσομοίωσης πνιγμού έχει καταδικασθεί από πολλά μέλη του Κογκρέσου, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλες χώρες ως μορφή βασανιστηρίου.

Ρενάτα Γρυπάρη -http://www.cosmo.gr/Politics/USA/190730.html